„Budapest, Budapest, te csodás!” A főváros szépségeit annak idején ikonikus dalában Rátonyi Róbert énekelte meg. Én nem eldalolom, helyette szabályos rendszerességgel megírom, mit adott nekem Rákosmente, bízva abban, hogy sokakkal lesznek közösek az emlékeink.

Sosem gondoltam volna, hogy sorozatomban külön fejezetet szentelek majd a 17. kerületi BKK Ügyfélközpontnak, mint az ikonikus rákosmenti helyszínek egyikének. Jelentősége egyébként a most kirobbant bezáratási botrányt leszámítva is vitathatatlan, nem véletlen, hogy a létesítmény annak idején megemlítésképpen az Elágról szóló írásomban szintén helyet kapott.

A többféle utazással kapcsolatos szolgáltatást is kínáló rákosmenti jegy-és bérletpénztár legfőbb ismérve sokáig az volt, hogy nem létezett.

Erről a tulajdonságáról egészen könnyen meg lehetett különböztetni például a Kőbánya-Kispesti Ügyfélközponttól. Amit egyébként számtalan rákosmenti utas az évek során belülről is igen jól megismert. Tekintve, hogy BKV-s vonatkozású ügyintézéseit a rákoskeresztúri egység megnyitása előtt csak ott tudta lebonyolítani, vagy az Örs vezér téren, ahová ugyancsak menetjegy vagy bérlet megváltása ellenében juthatott el menetjegyét vagy bérletét megváltani.

Az ehhez hasonló groteszk helyzeteknek 2019-ben a Pesti úti létesítmény megnyitásával ugyan vége lett, de 2020-ban megjelent a pandémia, a kijárási tilalom bevezetése, a közösségi programok elnapolása, és legfőképpen a digitális tanrendi forma meg, a home office elterjedése pedig a bérletpénztárak látogatottságát nagyban csökkentette.

Csakhogy a koronavírus járványnak szintén van egy elég markáns jellegzetessége. Nevezetesen az, hogy a védőoltások megjelenésének és az átoltottsági arányok növekedésének köszönhetően egyszer egészen biztosan véget ér. Ha azonban ez megtörténik, saját ügyfélközpont hiányában lesz, ami viszont továbbra is folytatódni fog:

információkérés az információkérést biztosító BKK-pénztárak listájáról. Bliccelés ezekhez a bliccelések elkerüléséért. Lebukás esetén pótdíjak kifizetése a pótdíjak befizetését lehetővé tevő jegyirodák megközelítése közben. Utazási kedvezmények nemhasználata útban a hitelesítő ügyfélközpontok felé az utazási kedvezmények használatáért. No és úgy általában: távolabbra való utazás még több távolabbra való utazásért.

Amennyiben pedig a létesítményt bezáró határozat minden ellenkező törekvés ellenére jogerőre emelkedik:

panaszbejelentés a Budapesti Közlekedési Központ irányában a helybeni BKK-s panaszbejelentési lehetőség hiányáért.