„Budapest, Budapest, te csodás!” A főváros szépségeit annak idején ikonikus dalában Rátonyi Róbert énekelte meg. Én nem eldalolom, helyette szabályos rendszerességgel megírom, mit adott nekem Rákosmente, bízva abban, hogy sokakkal lesznek közösek az emlékeink.

Gyerekként azt gondoltam róla, hogy csak a miénk. Aztán persze számomra is kiderült, hogy osztoznunk kell rajta Szada határával, Gödöllővel, Isaszeggel, Pécellel, továbbá a X., XIV. és XIII. kerülettel, sőt, magával a Dunával is, amelybe beleömlik.

A Rákos-patak Budapest zöld folyosójaként a rákosmentiek egyik féltve őrzött kincse, így mindenkit aggasztott, mikor 2015-ben egy építőipari cég nyomáspróbának vetett alá egy 14 kilométer hosszúságú csővezetéket, majd a csőben található rozsdával telített vizet a patakmederbe engedte vissza, a patak vize pedig vörösre színeződött miatta. Vagy amikor ugyanebben az esztendőben már sokadszorra áradt meg a patak, csakhogy a hatvanas években volt utoljára ehhez hasonlóan magas a vízszintje.

Szerencsére jó dolgok is történtek vele az elmúlt időszakban. 2006-ban a városvezetés az első feladatok egyikeként tekintette át a patak partjának fejlesztési lehetőségeit, az azóta megvalósult Rákos-patak menti kerékpárút fogalma pedig szinte egybeforrott az azt megálmodó és annak létrejöttéért sokat munkálkodó néhai polgármester, Riz Levente nevével. A patak mellett nemcsak bicikliút, de rekreációs tornapálya is épült, egy nagyszabású faültetési akciónak köszönhetően pedig a területre jelentős mennyiségű facsemete is érkezett még 2016 decemberében. A Rákos-patakot a Szilas-patakkal végül a Naplás úti kerékpárút kötötte össze.

A helyszín sorsa azonban nemcsak bennünket, rákosmentieket érdekel. A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóintézet és a Budapesti Corvinus Egyetem Kiválósági Együttműködési Program projektjének keretében tanulmányt készítenek a Rákos-patak társadalmi megítéléséről olyan kérdések feltevésével, mint hogy mi, akik a közelében élünk, alkalmanként hány percet töltünk el a patak mellett, illetve egy ötös skálán mérve mennyire fontos számunkra az ottani sportolási lehetőség vagy a jó levegő.

📊Kérdőív a Rákos-patak társadalmi megítéléséről A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóintézet és a Budapesti…

Közzétette: Rákosmente Önkormányzata – 2021. január 26., kedd

Sorozatunk további részeit ide kattintva olvashatod!